Skador är lätta att skapa men det tar tid för naturen att återställa dem. Det är därför viktigt att vara medveten om vilka skador som kan uppstå när man kör fyrhjuling och att man kör på ett säkert och ansvarsfullt sätt.
Om man kör på barmark i terrängen finns det stora risker att skador uppstår på mark och växter. Körspår i våtmarker riskerar att bli till diken som leder undan vattnet vilket gör att marken torkar och det kan i värsta fall leda till att växter och djur som lever i den våta miljön tar skada.
På kalfjället och lavklädda marker syns skador länge eftersom det tar lång tid för växterna att komma tillbaka. I vattendrag kan sönderkörda bottnar och grumling av vattnet skada vattenlevande växter och djur. Terrängkörning och buller riskerar störa både människor och djur. Det är extra känsligt när djuren har nyfödda ungar. Den som söker lugn och ro i naturen kan också känna sig störd när tystnaden bryts.
Allemansrätten innebär att man kan gå, cykla, åka skidor eller rida var man vill i naturen men den innefattar inte motordrivna fordon som kör i terrängen.
Det är Terrängkörningslagen (1975:1313) och Terrängkörningsförordningen (1978:594) som reglerar all terrängkörning i Sverige. Lagen är tydlig om att terrängkörning med fyrhjuling är förbjuden med med vissa tydliga undantag.